Volg ons

Facturatie Office Blog

Nieuws en tips van de alles-in-een facturatie en boekhouding software

blog factuurprogramma facturatie office

 

Wat is een offerte? En hoe maak ik die?

Wat is een offerte nou eigenlijk?

Een offerte is de voorloper van een factuur, een belangrijk onderdeel in het aanbestedingsproces. Het is een aanbieding voor een product of dienst waar de klant op in kan gaan. Een offerte maken is binnen veel vakgebieden een deel van de dagelijkse werkzaamheden, denk daarbij aan klussers die een offerte uitbrengen om iets op te knappen. Het is een zakelijk voorstel die de klant kan accepteren of weigeren.

De betekenis van een offerte

De definitie is vrij simpel. Een offerte is namelijk een aanbod, opgesteld vanuit een klantverzoek, tot het sluiten van een overeenkomst. Dit is dus niet hetzelfde als een aanbieding doen tot de aankoop van producten of diensten die webshops of winkels opstellen vanuit eigen initiatief. De offerte kan dus gaan over een dienst of een product. Vaak vraagt een opdrachtgever meerdere offertes van verschillende bedrijven aan om deze met elkaar te kunnen vergelijken en zo de beste optie te kiezen.

Een offerte moet de volgende onderdelen bevatten:

  • Een omschrijving van de te leveren producten of werkzaamheden
  • Een prijs die vast of verrekenbaar is en aangegeven of het inclusief of exclusief btw is.
  • Eventuele kortingen
  • Een planning van de werkzaamheden en aangegeven onder welke voorwaarden de planning wordt gehaald
  • Een uiterste datum van geldigheid van de offerte
  • Voorwaarden van de offerte en/of een verwijzing naar de algemene voorwaarden.
  • Een ondertekening die geldig is vanuit het bedrijf

Hoe maak ik een offerte?

Een offerte maken is heel eenvoudig. Je kunt namelijk zelfstandig een offerte in elkaar draaien met Microsoft Word of Excel, of een online boekhoudprogramma gebruiken. Het lijkt enigszins op een factuur, alleen moet je bovenstaande  punten wel meenemen tijdens het maken van je offerte. Denk dus ook aan randvoorwaarden en geldigheid van de offerte.

Voorbeeld offerte van Facturatie Office

Facturatie Office biedt een gratis boekhouprogramma waarmee je heel eenvoudig offertes kunt maken. Alle documenten, zoals facturen, offertes en creditnota’s voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

  Klik hier om ons voorbeeld offerte te bekijken in PDF

Ben je benieuwd naar ons boekhoudprogramma en wil je deze uitproberen? Dat kan! Je kunt vandaag starten en direct je eerste offerte maken.

Direct aan de slag. Gratis!

wat is offerte software facturatie office