Proforma factuur

Alle functies die een ondernemer nodig heeft

Een proforma factuur, wat is dat? Het duidelijkste verschil tussen een factuur en een proforma factuur is dat het een onofficiële factuur is. Op de pro-forma factuur zijn de transporteur en de datum van verzending niet vermeld. Je kunt bijvoorbeeld met deze factuur de import of export van producten of goederen in orde maken door de inklaringsdocumenten te regelen. Vaak ontvang je een proforma factuur vlak nadat je de offerte hebt geaccepteerd. De leverancier zal je hoogstwaarschijnlijk wel vragen om een vooruitbetaling te doen, voordat hij doorgaat met de levering. Vaak wordt dus bij een internationale transactie deze factuur gebruikt, op grond daarvan kan hij vergunningen krijgen voor import en export. Dit is trouwens niet voor alle landen nodig.

De proforma factuur is geen officiële factuur, dus deze hoef je niet te betalen en ook niet in je administratie op te nemen. Nadat je de proforma factuur hebt betaald volgt de echte factuur. Deze moet je wel in je boekhouding opnemen en kun je eventueel gebruiken om BTW af te trekken. Bovenaan de proforma factuur staat duidelijk dat het om dit type factuur gaat, omdat er “proforma” in de titel staat.

Facturatie Office is een gratis factuurprogramma, waarmee je eenvoudig facturen kunt maken. Bekijk ook onze voorbeeld facturen om inspiratie op te doen voor jouw pro-forma factuur.

Wil je ook eenvoudig een proforma factuur maken? Start gratis met Facturatie Office!

"Geweldig programma! Prettig, eenvoudig en superhandig. Zeker een aanrader."

Rob | Consultant Online Marketing
Beoordeling: UITSTEKEND
factuurprogramma beoordeling
5.0 Sterren

Gebruiksvriendelijkheid:
factuurprogramma gebruiksvriendelijkheid
Functionaliteit:
factuurprogramma gebruiksvriendelijkheid
Prijs/Kwaliteit:
factuurprogramma gebruiksvriendelijkheid
Betrouwbaarheid:
factuurprogramma gebruiksvriendelijkheid