This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.

De wettelijke eisen van een factuur

De wettelijke eisen van een factuur

Wat zijn de wettelijke factuureisen nou eigenlijk?

Wanneer je als ondernemer diensten aanbied of handelt in goederen, bent u in bepaalde situaties verplicht een factuur mee te geven. De factuur heeft namelijk een belangrijke rol in de omzetbelasting (BTW). De ondernemer mag namelijk alleen de BTW aftrekken als de ontvangen of verzonden factuur aan de wettelijke eisen voldoet. Als leverancier dan ook echt verplicht om een volledige factuur uit te reiken, omdat sinds 1 januari 2010 zelfs mogelijk een verzuimboete (van maximaal 4.920,-) kan worden gegeven als de ondernemer een onvolledige of onjuiste factuur heeft uitgedeeld.

De eisen van een factuur op een rij

Hieronder vind je alle factuureisen op een rij voor iedereen die BTW plichtig is:

  • De volledige naam van de afnemer
  • Uw eigen volledige naam (juridische naam of handelsnaam), in combinatie met het adres waar de onderneming is ingeschreven. Een postbusnummer is niet voldoende.
  • Uw KvK-nummer
  • Een uniek ordernummer
  • Datum waarop de factuur is uitgegeven en waarop de goederen of diensten zijn geleverd
  • Een omschrijving van de diensten of goederen die zijn geleverd, inclusief het aantal stuks
  • Het BTW-tarief dat in rekening wordt gebracht
  • Het totale bedrag aan BTW en het bedrag dat u in rekening brengt exclusief BTW
  • Het bedrag inclusief BTW

Digitaal factureren

Als je digitaal wilt factureren, dan is er één extra voorwaarde aan verbonden. De koper (afnemer) moet akkoord gaan met de factuur. De afnemer mag de elektronische factuur (e-factuur) weigeren als hij of zij de factuur niet in digitale vorm wilt ontvangen. De verzonden factuur moet wel voldoen aan de wettelijke factuureisen en moet worden opgenomen in de administratie.

BTW verleggen

Als de BTW wordt verlegd, moet dit nadrukkelijk worden vermeld op de factuur. Dit kan door bijvoorbeeld een extra regel  toe te voegen als “heffing verlegd”. Daarnaast ben je als ondernemer verplicht het BTW-identificatienummer van de afnemer op te nemen op de factuur.

Factuurnummers

Vanuit de Belastingdienst is het verplicht om een opeenvolgende logische factuurnummering te gebruiken. Er mogen namelijk geen gaten in die reeks voorkomen.

Ons voorbeeld factuur

De facturen die je kunt aanmaken in Facturatie Office voldoen aan alle factuureisen. Je kunt ze zelfs persoonlijk aanpassen, zodat ze helemaal in je eigen huisstijl worden opgemaakt. Een factuur maken is zo gedaan.

Wil je ons factuurprogramma uitproberen? Geen problemeem! Start vandaag en maak direct gratis je eerste factuur.

parallax background

Facturatie Office Blog

Nieuws en tips van de alles-in-een facturatie en boekhouding software