Wat is een pakbon nou eigenlijk?

wat-is-een-pakbon

Een pakbon, wat is het nou eigenlijk?

Een pakbon wordt in de volksmond ook wel een leveringsbon genoemd. Maar wat is een pakbon nou eigenlijk? Als je als ondernemer, ZZP’er, MKB’er of freelancer een bedrijf runt en in goederen of producten handelt, ontkom je er niet aan om soms een pakbon te moeten meesturen met de te leveren goederen. Het is een aanvulling op de factuur die hoort bij de bestelling.

De definitie van een pakbon

De definitie is heel envoudig. Het is een omschrijving van de inhoud van een collo of pakket. Het zegt in feite wat er in het pakket zit. Denk aan het type product, de hoeveelheid en informatie over de leverancier. Het is dus een omschrijving van de goederen die worden geleverd en verzonden.

Vergeet niet dat je de pakbon ook moet bewaren in je administratie, omdat het onderdeel is van de factuur. De factuur en de pakbon samen maken het totale document compleet. Vergeet ook niet dat de klant op een pakbon zit te wachten, men gebruikt hem namelijk vaak om de levering van producten na te tellen ter controle. Tijdens de pakboncontrole vergelijkt men de orderbevestiging met de pakbon. Wil je professioneel overkomen richting je klant? Maak dan een pakbon!

Hoe maak ik een pakbon?

Dat is heel eenvoudig. Je kunt de factuur gebruiken die je met Word of Excel hebt gemaakt en alleen het aantal bestelde stuks vermelden. Dus een kopie van de

factuur, minus de bedragen (een simpele versie van de factuur). Zo kun je de informatie van de leverancier gelijk hergebruiken.

Een tweede optie is om facturatie software zoals Facturatie Office te gebruiken. Met onze software kun je gratis pakbonnen maken, direct vanuit je factuur, dus het is heel praktisch. Zo organiseer je je complete boekhouding binnen een programma, ideaal voor ondernemers.

Ons voorbeeld document

Met Facturatie Office, ons boekhoudprogramma, kun je gratis en eenvoudig een pakbon maken. De pakbon voldoet aan alle voorwaarden waaraan het document moet voldoen volgens de Belastingdienst.

Download hier een voorbeeld pakbon in PDF

Wil je ons boekhoudprogramma uitproberen? Dat kan! Start vandaag nog en maak direct je eerste pakbon.

parallax background