This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.

Wat is een BTW-nummer? En hoe kan ik het controleren?

Wat is een BTW-nummer?

Als je facturen wilt versturen is het belangrijk dat je een correct BTW-nummer vermeldt. Maar wanneer moet je deze vermelden? En wat is überhaupt een BTW-nummer? In dit artikel helpen we je door antwoord te geven op deze vragen.

Een BTW-nummer, wat is dat?

Iedereen die zich bij de Belastingdienst inschrijft krijg een BWT-nummer. In Nederland beginnen BTW-nummers altijd met "NL", gevolgd door 9 getallen en eindigen vaak met B01. Elke land heeft wel een verschillende opbouw, want een Belgisch BTW-nummer is bijvoorbeeld BE9876543210 en een Nederlands nummer is bijvoorbeeld NL987654321B01.

Hoe controleer je een BTW-nummer?

Als je zaken doet met een ander bedrijf is het wel belangrijk dat het BTW-nummer van dit bedrijf juist is. Vooral als je de BTW mag verleggen is het controleren heel belangerijk. Je kunt een BTW-nummer op de volgende manieren controleren:

  • Je kunt bellen naar de BelastingTelefoon
  • Je kunt alle Europese BTW-nummers controleren op de VIES VAT number validation website
  • Veel software voor facturatie geven je ook de mogelijkheid om een BTW nummer te controleren dat je automatisch invoert.

Een BTW-nummer vermelden op een factuur, wanneer moet dat?

Facturen die je zelf verzendt moeten altijd een BTW-nummer bevatten. Dit is namelijk verplicht gesteld door de belastingdienst. Net als andere belangrijke informatie, zoals de uitsplitsing van BTW bedragen en het factuurnummer.

Je hoeft alleen het BTW-nummer van de ontvanger te vermelden als de BTW wordt verlegt. Als dat zo is, dan moet je het nummer op de factuur vermelden. Als je naar het buitenland factureert, dan is het altijd verplicht om het BTW-nummer van de ontvanger te vermelden.

parallax background

Facturatie Office Blog

Nieuws en tips van de alles-in-een facturatie en boekhouding software